Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Τιτάνες Καβάλας Rugby Club - Δελτίο Τύπου

Τιτάνες Καβάλας Rugby Club
Ομάδα rugby union

http://www.facebook.com/group.php?gid=142231765796589


Δελτίο τύπου

28 Αυγούστου 2011

Αν ρωτήσουμε κάποιον Καβαλιώτη φίλαθλο για το ποια αγωνίσματα μπορεί να παρακολουθήσει στην περιοχή μας (και, ενδεχομένως, να δραστηριοποιηθεί σε αυτά), θα λάβουμε αρκετές απαντήσεις: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, kick boxing, βόλεϊ, υδατοσφαίριση, κολύμβηση, κλασικός αθλητισμός, σκάκι, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις.
Έπειτα και από το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στις απαντήσεις αυτές μπορούμε να προσθέσουμε και μια ακόμα: rugby (ή, με την πλήρη ονομασία του, rugby union)!
Υπεύθυνοι για την προσπάθεια αυτή είναι μια μικρή ομάδα Καβαλιωτών, με την επωνυμία Τιτάνες Καβάλας. Μια ομάδα συμπολιτών μας, οι οποίοι εδώ και ενάμιση χρόνο αγωνίζονται με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν για να διαδώσουν στην περιοχή της Καβάλας ένα σχετικά άγνωστο στην χώρα μας, αλλά και άκρως παρεξηγημένο άθλημα. Ένα άθλημα το οποίο μπορεί, σύμφωνα και με ένα αγγλικό ρητό, να είναι “ένα παιχνίδι για χούλιγκαν που παίζεται από ευγενείς”, αλλά σίγουρα δεν είναι και το πλέον light αγώνισμα στον κόσμο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ RUGBY

Στο ράγκμπι, στόχος των παικτών είναι να περάσουν, έχοντας την μπάλα (η οποία έχει σχήμα ατράκτου) στα χέρια, την αμυντική γραμμή των αντιπάλων και να σκοράρουν ακουμπώντας την μπάλα στην τελική ζώνη του γηπέδου (στην ορολογία του ράγκμπι, αυτό ονομάζεται try). Για να αποτρέψουν οι αμυντικοί κάτι τέτοιο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος εκτός από τα πόδια προκειμένου να ανατρέψουν τον επιτιθέμενο, αγκαλιάζοντάς τον. Βασικός κανόνας είναι ότι η πάσα γίνεται πάντα προς τα πλάγια ή πίσω και ποτέ μπροστά. Μια ομάδα ράγκμπι αποτελείται από 15 παίκτες, οι οποίοι αγωνίζονται σε ένα γήπεδο με διαστάσεις παρόμοιες με αυτές ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, ενώ ένας αγώνας ράγκμπι διαρκεί 80 λεπτά (2 ημίχρονα των 40 λεπτών).
Εκτός από το κανονικό ράγκμπι (με τους 15 παίκτες), υπάρχουν και 2 άλλες παραλλαγές του αθλήματος:

1. Το rugby 7’s, στο οποίο ομάδες των 7 ατόμων αγωνίζονται στο ίδιο γήπεδο με αυτό του κανονικού ράγκμπι, σε αγώνες διάρκειας 14 λεπτών (2 ημίχρονα των 7 λεπτών το καθένα). Το ράγκμπι 7’s συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, που θα διεξαχθούν στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας.
2. Το beach rugby, στο οποίο ομάδες των 5 ατόμων αγωνίζονται σε ένα γήπεδο διαστάσεων 31x25 μέτρα, σε αγώνες διάρκειας 10 λεπτών (2 ημίχρονα των 5 λεπτών το καθένα). Η παραλλαγή αυτή είναι δημοφιλής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και ειδικότερα στην Ιταλία.


ΤΟΥΡΝΟΥΑ BEACH RUGBY, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Σε μια, λοιπόν, από τις προσπάθειές τους για την διάδοση του αθλήματος στην περιοχή μας, οι Τιτάνες Καβάλας διοργάνωσαν, το Σάββατο 27 Αυγούστου, στην Κεραμωτή (και συγκεκριμένα, στο beach bar Paralia), ένα τουρνουά (το 3ο, κατά σειρά) beach rugby, δηλ. μιας τροποποιημένης εκδοχής του rugby, κατάλληλης για την παραλία, προσκαλώντας και δύο από τις πλέον έμπειρες ομάδες στην Ελλάδα: τους Thessaloniki Lions και τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Η ανταπόκριση ήταν άμεση από τα δύο σωματεία, τα οποία έσπευσαν να στείλουν τους καλύτερούς τους αθλητές για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, και στις 18:00 το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσουν οι αγώνες του τουρνουά.
Στον πρώτο αγώνα, πάντως, οι Τιτάνες Καβάλας στάθηκαν άτυχοι, καθώς 3 από τους βασικούς παίκτες της ομάδας τραυματίστηκαν (με τους 2 από αυτούς να αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παρουσία ορισμένων νέων παικτών, χωρίς μεγάλη εμπειρία στο άθλημα, περιόρισε σημαντικά τις πιθανότητες της Καβαλιώτικης ομάδας να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Παρόλα αυτά, οι Τιτάνες Καβάλας δεν τα παράτησαν και συνέχισαν να αγωνίζονται με όσες δυνάμεις τους απέμειναν, αποσπώντας το χειροκρότημα τόσο των αντιπάλων όσο και του κοινού που παρακολούθησε τους αγώνες του τουρνουά.
Για την ιστορία, τα αποτελέσματα των αγώνων ήταν τα εξής (οι αγώνες ήταν διπλοί):

Τιτάνες Καβάλας - Thessaloniki Lions 2 – 6
Thessaloniki Lions - Ηρακλής Θεσσαλονίκης 8 – 2
Τιτάνες Καβάλας - Ηρακλής Θεσσαλονίκης 4 – 8
Thessaloniki Lions - Τιτάνες Καβάλας 6 – 1
Ηρακλής Θεσσαλονίκης - Thessaloniki Lions 1 – 7
Ηρακλής Θεσσαλονίκης - Τιτάνες Καβάλας 6 – 2

ενώ η τελική βαθμολογία ήταν η εξής (Η νίκη δίνει 2 βαθμούς, η ισοπαλία έναν βαθμό, και η ήττα κανέναν βαθμό):

Θέση Ομάδα Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Βαθμοί Πόντοι
1. Thessaloniki Lions 4 0 0 8 27 – 6
2. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 2 0 2 4 17 – 21
3. Τιτάνες Καβάλας 0 0 4 0 9 – 26

Για την ομάδα των Τιτάνων Καβάλας αγωνίστηκαν οι:

1. Ασλάνογλου Γεώργιος (αρχηγός)
2. Λαμπής Σωτήριος
3. Μαρκουλίδης Αναστάσιος
4. Μπίκος Κωνσταντίνος
5. Τουνουσίδης Γεώργιος
6. Φωταρέλης Χαράλαμπος
7. Dewsberry Warren

Οι Τιτάνες Καβάλας θα ήθελαν, σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσουν θερμά:

• το beach bar Paralia, για την ευγενική παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής του τουρνουά, και την τεχνική υποστήριξη που προσέφεραν.
• τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την άρτια και άμεση υγειονομική κάλυψη της διοργάνωσης (αναγκαία για ένα άθλημα όπως το ράγκμπι),
• τους Thessaloniki Lions και τον Ηρακλή για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση των Τιτάνων Καβάλας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα πράγματα για το ράγκμπι ή για τους Τιτάνες Καβάλας, ή και να ενταχθεί στην ομάδα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους:

1) Μέσω του group των Τιτάνων Καβάλας στο facebook ( http://www.facebook.com/group.php?gid=142231765796589)
2) Μέσω e-mail, στην διεύθυνση amarkoul@yahoo.com
3) Μέσω τηλεφώνου (Γεώργιος Ασλάνογλου: 6946134816, Αναστάσιος Μαρκουλίδης: 6974071322)

2 σχόλια:

Getas είπε...

Προσπαθώ να μεταφράσω ένα σιαδικτυακό παιχνίδι ράγκμπι (http://www.rugbyspirit.net) και ψάχνω να βρω την κατάλληλη ελληνική ορολογία. Αν μπορείτε να μου πείτε που θα μπορούσα να βρώ ένα γλωσσάρι ορολογίας ή αν θα μπορούσατε να ρίξετε μια ματιά στην ορολογία που προτείνω, επικοινωνήστε μαζί μου στο:

getas75@gmail.com

Ευχαριστώ!

Προμηθέας είπε...

Που είναι η μετάφραση;