Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΚ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΩΝ «ΙΠΠΟΤΩΝ ΡΟΔΟΥ».






Τ.Π.: Νίκο, πέρυσι ξεκινήσατε μια προσπάθεια που φάνηκε ελπιδοφόρα. Τελικά όμως δεν καταφέρατε να συμμετάσχετε στο πρωτάθλημα. Πες μας κάτι γι’ αυτό.
Ν.Χ.: Το καλοκαίρι του 2010 ξεκίνησε μία πολύ «ρομαντική» και φιλόδοξη προσπάθεια. Φιλόδοξη για πάρα πολλούς λόγους και ρομαντική γιατί όσοι έχουν εμπλακεί στην ομάδα αγαπάνε πάρα πολύ το άθλημα και την ατμόσφαιρα που το περιβάλει.
Ο κύριος λόγος που δεν συμμετείχαμε τελικά στο πρωτάθλημα ήταν η πολύ κακή συνεννόηση που υπήρχε με την Ομοσπονδία όσο αφορά το οργανωτικό κομμάτι. Κανένας μας δεν είχε εμπειρία με το στήσιμο και το τρέξιμο μιας ομάδας και οι οδηγίες και οι ‘συμβουλές’ της Ομοσπονδίας ήταν μάλλον πτωχές και όχι ιδιαίτερα κατατοπιστικές. Θεωρούμε ωστόσο οτι δεν έγινε σκόπιμα και προχωράμε πλέον δυνατά για την νέα σεζόν.

Τ.Π.: Η αλήθεια είναι πως κάποιοι ήλπιζαν πως η Ρόδος θα μπορούσε να αποτελεί ξεχωριστό όμιλο με τρεις γηγενείς ομάδες. Υπάρχουν και αρκετοί κάτοικοι στο νησί που προέρχονται από τις αγγλοσαξονικές χώρες, όπου το ράγκμπυ είναι στην κουλτούρα τους. Είναι ρεαλιστικό ένα τέτοιο σενάριο για το μέλλον;
Ν.Χ.: Όχι!!! Κατηγορηματικά όχι! Τρεις ομάδες στο νησί θεωρώ οτι είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει για τα επόμενα πολλά χρόνια. Ίσως μία ακόμα ομάδα να μπορούσε να υπάρχει στο νησί της Κω, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Κάποιοι θεωρούν οτι και οι 2 ομάδες είναι πολλές για ένα νησί 100.000 κατοίκων αλλά οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε μια ομάδα όσο και αν αυτό ήταν βολικό από άποψη χρημάτων, οργάνωσης, ανθρώπινου δυναμικού κτλ. Έτσι και αλλιώς μας αρέσουν τα δύσκολα...
Όσο για του κατοίκους που προέρχονται από τις Αγγλοσαξονικές χώρες…. Είναι ένα μεγάλο θέμα που θέλει πολλή συζήτηση και ανοίγει παλιές πληγές. Είναι καλό πάντως να αποσαφηνισθεί πως αυτοί δεν είναι τόσοι πολλοί όσο φαντάζονται οι άνθρωποι εκτός Ρόδου. Ίσως οι συνταξιούχοι...Ναι οι Αγγλοσάξονες μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία και ναι μπορούν βοηθήσουν σε διάφορα επίπεδα. Θα πρέπει όμως να είναι μόνιμοι κάτοικοι και να συμμετέχουν στις προπονήσεις όλη τη χρονιά , να είναι μέρος της ομάδας, της παρέας! Μόνο όταν είναι μαζί με την ομάδα μπορούν να μεταφέρουν την κουλτούρα τους και την εμπειρία τους.
Για να αναπτυχθεί το άθλημα στο νησί μας θα πρέπει να το αγαπήσει ο κόσμος της Ρόδου και να το κάνει κομμάτι της καθημερινότητας του. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ομάδες πρέπει να στελεχώνονται από ντόπιους αλλά και αλλοδαπούς που ζουν μόνιμα στο νησί. Όταν θα επιτευχθεί αυτό τότε θα πηγαίνεις στο γήπεδο για να δεις ένας αγώνα στον οποίο θα πρωταγωνιστεί ο ξάδερφος σου, ο φίλος σου ή ο γείτονας σου, όχι κάποιος τον οποίο δεν τον έχεις δει ποτέ γιατί μένει στην Αγγλία ή στη Γαλλία και έρχεται μόνο ως guest star για τον αγώνα.
Τότε είναι που θα αρχίσει ο κόσμος να αγαπά και την ομάδα, την φανέλα και το σήμα, θα ενδιαφέρεται για τα νέα της και θα την παρακολουθεί και θα την υποστηρίζει σε όλους τους τομείς.

Τ.Π.: Είδαμε στο ξεκίνημά σας, μερικές πολύ όμορφες φωτογραφίες κάτω από τα τείχη του κάστρου των Ιπποτών. Ακόμα και το παλιό γήπεδο – ποδηλατοδρόμιο της πόλης, έχει μια μεγάλη ιστορία. Για να μη μιλήσουμε για την αρχαιότητα με το αιώνιο παράδειγμα του Διαγόρα. Πόσο σας επηρεάζει θετικά να αθλείστε σε ένα τέτοιο ιστορικό περιβάλλον;
Ν.Χ.: Μας αρέσει πολύ να προπονούμαστε κάτω από τα τείχη του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου! Είναι κάτι που για τα περισσότερα παιδιά είναι εικόνα χαραγμένη στις παιδικές τους αναμνήσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες , λόγω φωτός εξακολουθούμε να πηγαίνουμε εκεί. Το χειμώνα προπονούμαστε στο γήπεδο μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Συμβολικά τώρα αν το δεις το Ράγκμπι είναι ένα πολεμικό άθλημα, ένα άθλημα συγκρούσεων και έντασης, που όμως έχει όμως κώδικες συμπεριφοράς που θα πρέπει να τηρούνται… Ταιριάζει με την “Ιπποτική Φύση” του χώρου που προπονούμαστε . Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στους νέους παίχτες.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό το rugby –πέρα από το αθλητικό- να δημιουργήσει ένα “φιλοσοφικό υπόβαθρο” στο μυαλό κυρίως των νέων και αυτό προσπαθούμε να τους περάσουμε. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μέρος της καθημερινότητας της Ρόδου. Το ράγκμπι έχει πολλά να διδάξει τον κόσμο, κυρίως τώρα που μπαίνουμε σε δύσκολες εποχές. Επιμονή, δουλειά ,αλληλεγγύη , ομαδική προσπάθεια, αφοσίωση στον σκοπό, αντοχή στον πόνο, πίστη και δύναμη! Πόσο εύκολα γίνονται οι παραλληλισμοί με τις αξίες των Ιπποτών;;
Οπότε ναι, επηρεάζει θετικά όλους μας η προπόνηση σε ένα τέτοιο χώρο.

Τ.Π.: Τώρα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκρότησή σας ως συλλόγου;
Ν.Χ.: Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την επίσημη αναγνώριση μας ως αθλητικό σύλλογο, κάτι που είναι κομβικό σημείο και το οποίο μας πήγε πολύ πίσω. Σκεφτείτε ότι λόγω απεργιών είχαμε δυο αναβολές για την εκδίκαση της αίτησης μας από το ειρηνοδικείο με αποτέλεσμα η απόφαση να αργήσει έντεκα μήνες. Με την επίσημη αναγνώριση θα μπορούμε να απευθυνθούμε στις αρχές του τόπου για να συζητήσουμε κάποια πράγματα πιο επίσημα.
Σε επίπεδο ομάδας είμαστε μια οικογένεια, βοηθάμε ο ένας τον άλλο μέσα και έξω από το γήπεδο. Συζητάμε τα πάντα και αποφασίζουμε από κοινού για τις κινήσεις τις ομάδας. Έχουμε περίπου 23 ενήλικες παίχτες, και μερικούς κάτω των 17,οι οποίοι μας έχουν εκπλήξει με τις επιδώσεις τους και κυρίως με το θράσος τους. Αρκετοί από τους παίχτες μας έχουν εμπειρία από προηγούμενα πρωταθλήματα ή έρχονται από παρόμοια αθλήματα, ενώ οι νέοι μαθαίνουν πολύ γρήγορα αφού πέρα από τις προπονήσεις μαζευόμαστε και βλέπουμε αγώνες ώστε να εξοικειωθούν με τους κανονισμούς και την φύση του αθλήματος. Με αρκετούς από τους νέους μας παίχτες, πιστεύω οτι θα εκπλήξουμε ευχάριστα τους αντίπαλους μας .Έχουμε κάποιες περιπτώσεις παικτών οι οποίοι έχουν το ταλέντο, τα προσόντα και την θέληση για να στελεχώσουν την Εθνική ομάδα.
Ελπίζουμε μέσα στο καλοκαίρι να παίξουμε μερικά φιλικά που έχουμε προγραμματίσει και σίγουρα μέσα από αυτά θα βγούμε πιο δυνατοί σαν ομάδα αλλά και σαν μονάδες.

Τ.Π.: Πιστεύετε οτι θα καταφέρετε να συμμετάσχετε στο πρωτάθλημα XV ή sevens της περιόδου 2011-2012;
Ν.Χ.: Ναι η απάντηση είναι ναι και στις δύο ερωτήσεις και θα κάνουμε και εντύπωση!!! Το λέω με βεβαιότητα! Σκέψου μόνο οτι δεν κατεβήκαμε στο πρωτάθλημα και όμως προπονούμαστε 3 φορές την εβδομάδα! Φαντάσου τι θα γίνει όταν σε αυτά τα παιδιά δώσεις και το κίνητρο της νίκης !!!!
Το οικονομικό κομμάτι θα είναι για φέτος το πιο δύσκολο για εμάς, όπως και για τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Θα πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν πόσο πιο δύσκολο από οικονομικής άποψης είναι για τις ομάδες της Ρόδου να κάνουν τουλάχιστον 4 παιχνίδια εκτός έδρας. Για την Ρόδο τα εκτός έδρας απαιτούν αεροπορική ή ακτοπλοϊκή μεταφορά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Και αυτό είναι μόνο για την κανονική περίοδο. Αν είμαστε αρκετά καλοί ή ‘τυχεροί’ θα περάσουμε και στα play off ,και εκεί θα έχουμε extra έξοδα. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος θα κάνει στην χειρότερη περίπτωση δυο ταξίδια προς την Ρόδο και τα υπόλοιπα μπορεί σχετικά εύκολα και οικονομικά να τα κάνει με τα αυτοκίνητα της. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς οτι έχουμε τουλάχιστον τα διπλάσια έξοδα μεταφορών από την πιο ‘άτυχη’ ομάδα που θα βγει από την κλήρωση.
Αν θέλουμε το άθλημα να έχει μέλλον στην Ελλάδα, πρέπει να δούμε το πρωτάθλημα με μία τεχνοκρατική ματιά ώστε να λειτουργεί σωστά! Δεν αρκεί να θέσουμε αυστηρούς κανόνες και ποινές, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν διαδικασίες και οικονομικές πολιτικές που θα διευκολύνουν την διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Σημασία για την εξέλιξη του αθλήματος στην χώρα είναι η διεξαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων αγώνων. Πέρυσι χάθηκαν σχεδόν οι μισοί αγώνες. Ίσως εκεί να οφείλεται και η κακή εικόνα της Εθνικής ομάδας.
Κάθε προσπάθεια της ομοσπονδίας είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη εάν θέλουμε το άθλημα να έχει μέλλον στην Ελλάδα. Θα πρέπει όμως η κάθε ομάδα να συνεισφέρει στο πρωτάθλημα μέσα από μία κοινή οικονομική πολιτική και όχι να φροντίζει μόνο τα του οίκου της. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μοτίβο που θα εξασφαλίζει την σίγουρη και ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος πριν καν αυτό ξεκινήσει. Δεν θα είναι κάποιες ομάδες συνέχεια τυχερές για να γλιτώνουν στην κλήρωση τα ταξίδια τους στην Ρόδο...
Όπως και να έχει, εμείς με τις οποίες δυσκολίες θα πάρουμε μέρος στο φετινό πρωτάθλημα. Να μας περιμένετε.
.
Τ.Π.: Από που εμπνευστήκατε για την εμφάνιση και το έμβλημα της ομάδας σας;
Ν.Χ.: Το έμβλημα της ομάδας μας δείχνει έναν Ιππότη και ένα κάστρο, δύο εικόνες συνυφασμένες με τη Ρόδο. Επίσης διακρίνεται ο σταυρός του τάγματος του Αγίου Ιωάννη σε λευκό χρώμα μέσα σε μαύρο φόντο. Αυτά είναι και τα χρώματα της εμφάνισης μας μένοντας όσο μπορούμε πιο πιστοί στην εμφάνιση των Ιωαννιτών Ιπποτών εκείνης της ένδοξης εποχής.
Όσο για το motto που διακρίνεται πάνω στο σήμα είναι το : “Aut viam inveniam aut faciam”, που σημαίνει “όπου δεν υπάρχει δρόμος θα ανοίξω”. Είπαμε πως η προσπάθεια θα είναι δύσκολη αλλά θα τα καταφέρουμε!

Τ.Π.: Πριν κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη, κάτι τελευταίο για τους αναγνώστες μας:
Ν.Χ.: Εκ μέρους των Ιπποτών της Ρόδου Σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου έδωσες να ειπωθούν μερικά πράγματα για την ομάδα μας. Θα τα πούμε στην νέα σεζόν!
Στοιχεία επικοινωνίας των Ιπποτών της Ρόδου:
www.rkrfc.com
rhodesknightsrugby@gmail.com
Facebook : http://www.facebook.com/pages/Rhodes-Knights-Rugby-Club/149177745109567

Νίκος Χατζηνικολάου 6932225830
Κωστής Τσαμπανάκης 6974373181

Δεν υπάρχουν σχόλια: