Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα έχασε τους Μεσογειακούς του 2013

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Deal news
http://www.dealnews.gr/athlitika/item/7037-%CE%97-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82


Μεγάλο σοκ για τον ελληνικό αθλητισμό και όχι μόνο!

Η τεράστια καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων ήταν η αιτία που η ΔΕΜΑ πήρε πίσω τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 που θα διεξάγονταν στο Βόλο και στην Λάρισα.Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση στο Παρίσι να μην γίνουν στις θεσσαλικές πόλεις οι Μεσογειακοί Αγώνες αφού οι διαρκείς καθυστερήσεις και οι συνεχείς αναβολές στην εξέλιξη των έργων που υπήρξαν από ελληνικής πλευράς εκνεύρισαν τους ιθύνοντες.

Η κυριότερη αιτία ήταν το έργο του Μεσογειακού χωριού.

Η Ελλάδα βλέποντας να μην μπορεί να το υλοποιήσει στο Βόλο και τη Λάρισα, τελικά πρότεινε η φιλοξενία των αθλητών που θα συμμετείχαν στην διοργάνωση να γίνεται σε ξενοδοχεία ή κρουαζιερόπλοια.

Μεγάλες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση αφού είχε την δυνατότητα να δώσει τους Αγώνες από πέρυσι αλλά τελικά τους κράτησε, σκεπτόμενοι τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονταν

Με αφορμή την είδηση της απόφασης της ΔΕΜΑ για μη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 σε Λάρισα και Βόλο, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η ανάληψη της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τη Λάρισα και Βόλο, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, προειδοποιώντας ότι εξαρχής αποτελούσε μια προβληματική επιχείρηση επιβολής ενός τελείως αντίθετου μοντέλου οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας, με αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι κάτοικοί της και ο τόπος.

Υπενθυμίζαμε με κάθε ευκαιρία ότι οι κυβερνώντες θα έπρεπε να είχαν ήδη από την αρχή σκεφτεί το μεγάλο φιάσκο των Ολυμπιακών Αγώνων, το τεράστιο κόστος τους, τις εγκαταστάσεις που αφέθηκαν να ρημάζουν ελλείψει άλλου σχεδιασμού, τα μηδενικά οφέλη που προέκυψαν για τον τόπο.

Δεν εισακουστήκαμε, όταν με ερώτησή μας προς τα συναρμόδια Υπουργεία ζητάγαμε έστω και την ύστατη στιγμή, την άρση της απόφασης για την τέλεση στην χώρα μας και την επιστροφή των Μεσογειακών αγώνων.

Κάναμε λόγο για τα υπέρογκα ποσά που σκόπευε η κυβέρνηση να δαπανήσει σε φιέστες που επρόκειτο να αποφέρουν χρήματα μόνο σε ελάχιστα και μεγάλα συμφέροντα, μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, υπό το βάρος και του Μνημονίου.

Θεωρήσαμε ανούσιο παζάρεμα το “πάρε-δώσε” των τελευταίων μηνών μεταξύ της κυβέρνησης και της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, τόσο για το κόστος καθαυτό όσο και για το θέμα της κατασκευής των Μεσογειακών Χωριών.

Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε, αφού η ΔΕΜΑ, βάζοντας “κάτω” τα δεδομένα, αποφάσισε να πάρει πίσω τη διοργάνωση, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, αφήνοντας την κυβέρνηση εκτεθειμένη για όλο το απίθανο, πραγματικά, αλισβερίσι του τελευταίου διαστήματος. Και λέμε “εκτεθειμένη”, διότι αν εισακουγόμασταν και η χώρα επέστρεφε οικειοθελώς τη διοργάνωση, θα αποφεύγαμε το σημερινό φιάσκο.

Η υπόθεση των Μεσογειακών Αγώνων τελείωσε. Καλούμε πλέον την ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων να διαθέσει τα ποσά που προϋπολόγιζε για τη διοργάνωση εκεί που πραγματικά υφίσταται ανάγκη να διατεθούν εξαρχής: στον ερασιτεχνικό αθλητισμό καθώς και στην κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν στις κοινωνικές υποδομές αλλά και στα έργα που - ανεξαρτήτως των Αγώνων - είναι απολύτως αναγκαία (π.χ. Προαστιακός σιδηρόδρομος, Περιφερειακός Βόλου κ.α.). στην περιφέρεια της Θεσσαλίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: